nieuws

06 okt 2008, 11:11

Energiebedrijf stopt miljarden in windmolenpark bij Schiermonnikoog

Energieproducent RWE wil ruim zes miljard euro investeren in twee grote windmolenparken die ver uit de kust in de Noordzee moeten worden gebouwd. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. Met de twee parken worden per jaar ruim 2,5 miljoen huishoudens van groene stroom voorzien. Een van de parken moet voor de kust van Schiermonnikoog verschijnen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In totaal moeten er 400 windmolens voor de kusten van Callantsoog en Schiermonnikoog verschijnen. Het park bij Schiermonnikoog moet ruim 65 kilomoter ten Noorden van het eiland komen te liggen. Beide parken moeten ruim 2000 MegaWatt aan groene stroom gaan leveren. De windmolens zouden ruim 90 meter hoog moeten worden waarmee de molens, volgens het bedrijf, de grootste van Nederland zouden worden.

Omdat de parken in diep water worden gebouwd heeft RWE een nieuwe techniek bedacht waarbij de molens door middel van een betonnen voetconstructie in de vorm van een omgekeerde trechter op hun plek worden gehouden. Alleen op deze voetconstructie is het mogelijk om onder de meest extreme weersomstandigheden de stabiliteit en veiligheid van de molens te waarborgen. De constructie is tevens gunstig voor het onderwaterleven omdat, in tegenstelling tot de gebruikelijke stalen palen, niet hoeft te worden geheid

De Tweede Kamer vergadert deze week over de plaatsing van de windmolens. Als de Kamer groen licht geeft voor de bouw van de parken wordt ruim een derde van de Nederlandse duurzaamheiddoelstellingen voor 2020 ingelost.