nieuws

08 aug 2012, 10:10

En de meest populaire vlinder van Groningen is…

Afgelopen weekend hield De Vlinderstichting voor de vierde keer de jaarlijkse tuinvlindertelling. Nog nooit eerder werd er in zoveel tuinen geteld: meer dan 2000 mensen telden mee in Nederland. En welke vlinder werd in Groningen het vaakst gespot?

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Groningen werden 110 tuinen geteld en werd de dagpauwoog het meest gezien, gevolgd door de atalanta en het klein koolwitje.
De tuinvlindertelling wordt ieder jaar in het eerste weekend van augustus gehouden. In heel Nederland werd de kleine vos het meest geteld, maar in Groningen eindigde deze soort slechts op de tiende plaats.

 De kleine vos wordt over het algemeen wat minder gezien in Noord-Nederland. De dagpauwoog die in Groningen de eerste plaats behaalde werd tweede in heel Nederland. In Groningen werd de dagpauwoog meer dan 400 keer gemeld. Bijzonderheid in de provincie Groningen was de kolibrivlinder: deze vlinder werd 1 keer gemeld.
 

Veel of weinig vlinders?


Er werden in 2012 iets meer vlinders geteld dan in 2011. Dat betekent echter niet dat het goed gaat met de vlinders. Tijdens de tuinvlindertelling was het overwegend zonnig. Dat had hoge aantallen vlinders moeten opleveren. Toch gaven veel tellers aan maar weinig vlinders te zien. De tuinvlindertelling laat zien dat het aantal vlinders wat lager is dan gemiddeld in voorgaande jaren, zoals 2010 en 2009.

Dagpauwoog


De dagpauwoog eindigde dit jaar hoger dan andere jaren. Het is een veel voorkomende vlinder die overal in Nederland gezien kan worden. Hij gebruikt brandnetel als voedselplant voor de rups, en dat is in ons land natuurlijk geen zeldzaamheid.

Normaal worden de meeste dagpauwogen gezien in de tweede helft van juli. Maar dit jaar lijkt alles een beetje later, zo ook de dagpauwogen. Afgelopen weekend werden ze daarom meer geteld dan tijdens de vorige tuinvlindertelling. Toch gaat het al jaren slecht met de dagpauwoog. De aantallen uit het begin van de jaren negentig worden nergens meer gehaald. De Vlinderstichting werkt aan het achterhalen van de oorzaken van de achteruitgang van deze vlinder.

Vlinder mee!
De tuinvlindertelling is natuurlijk een momentopname. De Vlinderstichting verzamelt het hele jaar gegevens over vlinders. Iedereen kan daar aan bijdragen door vlinderwaarnemingen doorgeven. Waarnemingen uit de tuin kunt u maandelijks doorgeven via www.vlindermee.nl. Alle andere vlinderwaarnemingen kunt u kwijt op www.telmee.nl of www.waarneming.nl.

De Vlinderstichting bedankt alle deelnemers hartelijk voor deelname aan de tuinvlindertelling.

Alle resultaten staan op  www.vlindermee.nl.