nieuws

20 apr 2002, 00:12

Eis acht jaar en tbs voor doden Jan de Wit

Voor de rechtbank in Groningen is acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geeist tegen de man die ervan wordt verdacht vorig jaar de 15-jarige Jan de Wit uit Oude Pekela te hebben gedood. De officier van justitie stelt dat de steekpartij die leidde tot de dood van de jongen moord met voorbedachte rade was en dat het gerechtvaardigd is hem langdurig uit de samenleving te houden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens psychiatrische rapporten zou blijken dat de verdachte zeer agressief kan zijn en dat gevaar voor herhaling bestaat. Er wordt geadviseerd hem langdurig gesloten te behandelen. Ook moet een voorwaardelijke straf van een eerdere poging tot doodslag ook uitgezeten worden, aldus de officier. Tevens moet een deel van de begrafeniskosten van het slachtoffer worden vergoed.
De verdachte was een achterbuurman van zijn slachtoffer. Hij zou de jongen uit woede over een in zijn tuin gegooide accu hebben doodgestoken. Hij had die avond stevig gedronken. De man had vaker problemen ondervonden met treiterij en vandalisme, naar zijn vermoeden door jeugd uit zijn buurt. De politie had vervolgens te weinig met zijn klachten gedaan, vond de verdachte.
De advocaat stelde dat zeker geen sprake is van moord. De Pekelder zou de jongen niet midden in de nacht moedwillig met een mes in de hand heeft opgewacht, maar de ontmoeting zou toevallig zijn geweest. Zijn client zou het slachtoffer zijn van jarenlange pesterij door de jeugd in zijn ‘criminele buurt’. De man zou in die fatale nacht slechts hebben gestoken om te verwonden.
Uitspraak 2 mei.