nieuws

03 feb 2010, 16:04

Eis 18 jaar en tbs voor moorden in Tolbert

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor het gerechtshof in Arnhem achttien jaar gevangenisstraf en tbs geëist tegen de 51-jarige Avi C. Hij doodde op 1 augustus 2005 de twee kinderen (2 en 4 jaar oud) van zijn vriendin, kort nadat hij ook haar naar het leven had gestaan. De vrouw wist zich net op tijd het vege lijf te redden door van het balkon van haar huis te springen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

C. bleef toen achter met de twee kinderen, die hij onder meer op het hoofd sloeg met een zware kandelaar. De beide kinderen stierven ter plekke. De politie kon C. in de woning in het Groningse dorp Tolbert arresteren.

De rechtbank in Groningen veroordeelde C. tot achttien jaar en tbs. In hoger beroep haalde het gerechtshof in Leeuwarden de tbs eraf. De Hoge Raad bepaalde eind 2008 dat het hof in Arnhem de zaak opnieuw moest doen.

Het hoogste rechtscollege wilde nader onderzocht zien of C. wel wist wat hij deed tijdens zijn ongekende geweldsuitbarsting. De man zelf beweert van niet. Hij was destijds verslaafd aan amfetamine. Nadat hij en zijn vriendin het spul op de bewuste dag hadden gebruikt, raakte C. in een psychose. Hij heeft onder meer verklaard dat hij zich verbeeldde, toen hij zich overgaf aan het geweld, dat hij de duivel aan het bestrijden was.

Wat het OM betreft komt de door de drugs veroorzaakte psychose voor rekening van C. zelf. Hij heeft er immers zelf voor gekozen de amfetamine te consumeren. Het door C. geclaime geheugenverlies (hij zou zich nagenoeg niets herinneren van zijn dodelijke razernij) verwees de advocaat-generaal woensdag naar het rijk der fabelen.

In de zaak is veel te doen geweest over het druggebruik van C. en over de vraag of hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Volgens het Pieter Baan Centrum (PBC) staat vast dat de man lijdt aan een ernstige narcistische stoornis. Die verklaart volgens de PBC-deskundigen tevens, in elk geval ten dele, de hang van C. naar het gebruik van amfetamine. Dat type drugs geeft de gebruiker een gevoel van grote kracht en macht, iets dat C. in zijn dagelijkse, maatschappelijk marginale bestaan ontbeerde. Volgens het PBC zal C., gedreven door zijn stoornis, naar de drugs blijven grijpen, als hij daartoe de kans krijgt.

Het hof doet uitspraak op 17 februari.