nieuws

28 mei 2008, 20:08

EINDELIJK WEER SPRAAKMAKENDE ARCHITECTUUR IN GRONINGEN

Het lijkt wel alsof Groningen in een diepe winterslaap is gesukkeld. De ooit zo bruisende architectuurstad Groningen brengt zelden nog iets opmerkelijks naar buiten en het architectuurdebat leeft al helemaal niet meer. Maar gelukkig is er nog de Franse architect Dominique Perrault. Hij ontwierp La Liberté, op een plek tegenover de Gasunie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Afgelopen vrijdag bezocht hij Groningen. Perrault, die tekende voor het ontwerp van La Liberté aan het Vrijheidsplein, presenteerde zijn plannen aan de Welstandscommissie. Daarna werd hij door Frank de Vries, wethouder ruimtelijke ordening, ontvangen op het stadhuis.

La Liberté markeert de westelijke entree van de stad. De strakke blokken van 25 bij 25 meter komen tegenover het gebouw van de Gasunie, ontworpen door Albers & Van Huut. La Liberté omvat twee appartementencomplexen, waarvan de ene 22 verdiepingen telt en de andere 10. De eerste drie lagen krijgen een kantoorfunctie. Er wordt ondergronds in twee lagen geparkeerd.
De in wit en zwart ontworpen complexen bevatten 120 woningen, die voor het grootste deel beschikbaar komen voor de sociale woningmarkt en zeer geschikt zijn voor senioren.

La Liberté is het eerste project in Nederland van Dominique Perrault (1953). Hij is vooral bekend geworden door zijn ontwerp voor de Bibliotheque National in Parijs, zijn nieuwe Marijinskitheater in Sint Petersburg en de vrouwenuniversiteit in Seoul. Op dit moment toont het Centre Pompidou in Paris een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk. Daar bevindt zich ook de maquette van La Liberté.