nieuws

08 jan 2010, 10:10

EINDELIJK WEER ARRESLEE WEDSTRIJDEN IN STADSPARK

Aanstaande zondag 10 januari vinden - sneeuw en weder dienende -arrensledenwedstrijden in het Groninger Stadspark plaats. De wedstrijden beginnen om 12.00 uur en de entree is gratis. Het is lang geleden dat er voor het laatste arrensleewedstrijden werden gehouden. Onlangs zouden ze weer gehouden worden maar dat moest twee keer worden afgelast nota bene vanwege sneeuwoverlast. De organisatie is in handen van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken te Groningen en de Club van Rijden en Glijden Noord-Nederland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eind vorig jaar werden tot tweemaal toe voorbereidingen getroffen voor het houden van deze wedstrijden, maar beide keren moesten deze worden afgeblazen in verband met sneeuwstormen en gladde wegen. De sneeuwcondities lijken, net als afgelopen december, goed en ook de weersverwachtingen zijn gunstig.

 

Een definitieve beslissing over het doorgaan zal kort van tevoren worden genomen. Het laatste nieuws daarover is te lezen op www.feestinstad.nl.

 

Samen met de Club van Rijden en Glijden Noord-Nederland heeft Volksvermaken een twintigtal aanspanningen uit de noordelijke drie provincies uitgenodigd voor dit evenement. Het gaat voornamelijk om enkelspannen. Bovendien zullen enkele tweespannen aan de start verschijnen.

 

Schoonste geheel

Voorafgaand aan de hardarrenwedstrijd wordt een keuring voor het 'schoonste geheel' gehouden. Daarvoor heeft de organisatie een vakkundige jury samengesteld. Na de keuring zullen alle combinaties in defilé over het parcours rijden.

 

Vliegende start

De deelnemers rijden vervolgens om verschillende ereprijzen. De wedstrijden bestaan uit het zo snel mogelijk afleggen van een parcours van zo'n 200 meter. Bij de wedstrijden vindt steeds een 'vliegende start' plaats. De combinaties rijden op en bij het passeren van de startlijn gaan de paarden voluit. Een kamprechter zal beoordelen of de paarden in draf blijven lopen. Halverwege zullen de combinaties moeten keren. Er zal in paren worden gereden. Na een eerste ronde vinden vervolgens een B- en daarna een A-finale plaats. De wedstrijden vinden plaats tussen 12.00 uur en circa 15.00 uur.

 

Toegankelijkheid

De drafbaan is toegankelijk voor het publiek vanaf 11.30 uur. Voor automobilisten is de toegang tot het Stadspark vorig jaar verplaatst naar de rotonde langs de A7 ter hoogte van Maupertuus, afslag Stadspark. Automobilisten zullen overigens zoveel mogelijk een parkeerplaats buiten het Stadspark moeten vinden. De organisatie adviseert het publiek te voet of per fiets te komen.

 

De arrensledenwedstrijden worden mede mogelijk gemaakt door de Werkmaatschappij Kardinge van de dienst OCSW van de gemeente Groningen.