nieuws

18 jun 2008, 10:10

Einde OV-conflict in zicht: provincies krijgen 16 miljoen van Rijk

Het Rijk legt 16 miljoen euro op tafel om een einde te maken aan het OV-conflict. Dat meldt gedeputeerde Henk Bleker van de provincie Groningen woensdag. Het geld is volgens Bleker, die namens de provincies optrad als onderhandelingsleider, bestemd voor de twaalf provincies.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de woordvoerster van Bleker zijn de provincies door dit geld in staat de vervoersbedrijven een prijscompensatie voor de hoge brandstofprijzen te bieden. Dankzij de miljoenen kan bovendien gedeeltelijk tegemoet komen worden aan de eisen van de bonden om de lonen met 3 tot 3,5 procent te verhogen.

Sinds afgelopen vrijdag hebben er tussen de provincies en staatssecretaris Huizinga volgens Bleker ‘continu’ gesprekken plaats gevonden om tot een oplossing te komen. Tijdens deze gesprekken heeft Bleker er, namens de provincies, bij Huizinga op aan gedrongen met extra geld over de brug te komen.

De vakbonden organiseren al weken stakingen uit onvrede over de vastgelopen cao-onderhandelingen. Zo rijden er deze week alleen in de spits streekbussen.

Tot nog toe weigerde het kabinet extra geld vrij te maken voor het streekvervoer. Vorige week bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer dat verschillende partijen wel voelden voor een financiële injectie om de cao-onderhandelingen vlot te trekken en de stakingen te beëindigen. De bewindslieden Wouter Bos (Financiën) en Huizinga voelden daar toen nog niets voor.