Nieuws

Effecten coronacrisis zichtbaar: meer werkloosheid, minder banen

De effecten van de coronacrisis zijn zichtbaar in de Groningse werkgelegenheidscijfers. Het aantal openstaande vacatures daalde met een derde terwijl het aantal mensen met een WW-uitkering stijgt. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Vergeleken met een jaar geleden gaat het om een stijging van 20,5 procent.


Leestijd: 1 minuut

Ruim een derde minder WW-uitkeringen dan vorig jaar
Ruim een derde minder WW-uitkeringen dan vorig jaar

De uitbraak van het coronavirus en de intelligente lockdown zorgen voor een terugval van werkgelegenheid, waardoor meer mensen hun baan verliezen en bedrijven minder vacatures openstellen, signaleert het UWV. Toch blijft er vraag naar personeel, vooral in techniek, ict en zorg.

Lichte toename WW in Groningen

In maart en april nam het aantal WW-uitkeringen al toe, en mei laat weer hetzelfde beeld zien. Het gaat echter om een lichte stijging: 1,2 procent. Het aantal WW-uitkeringen steeg afgelopen maanden vooral in de horeca, schoonmaak en handel. Volgens het UWV zijn het vooral jongeren die hun baan verliezen. Zij werken veel in de meest getroffen sectoren en werken vaker op tijdelijke basis.

Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen nu flink hoger: 20,5 procent. Dat komt neer op 1.774 Groningers.

Minder openstaande vacatures

De coronacrisis veroorzaakt een daling van het aantal openstaande vacatures. Tot het uitbreken van de coronacrisis – half maart – stonden in de provincie Groningen ruim 4.200 vacatures open. Begin mei waren dat er nog 3.000. Het aantal openstaande vacatures in de provincie Groningen daalde daarmee tijdens de coronacrisis met 29 procent.