nieuws

29 sep 2008, 21:09

Eeuwenoude mummie Janus gaat digitaal

Janus, een duizenden jaren oude Egyptische mummie, gaat digitaal. Het Universiteitsmuseum in Groningen heeft een interactieve 3D reconstructie van de mummie gemaakt, waarmee bezoekers vanaf 30 september de ongeveer 2600 jaar oude Janus zelf binnenstebuiten kunnen keren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Janus kreeg landelijke bekendheid nadat er in 1999 een gezichtsreconstructie was gemaakt, net zoals met het Meisje van Yde, het Drentse veenlijk, was gedaan. Na een radiologisch onderzoek van de mummie in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in 2002 bleken nog overblijfselen van een hart in zijn lichaam aanwezig. Met de 3D reconstructie in het Universiteitsmuseum kunnen bezoekers nu zelf bekijken hoe zijn hart en andere organen eruit hebben gezien.


De digitale tentoonstelling laat op een computerscherm beelden zien van Janus die met een muis kunnen worden gedraaid en gekanteld. Door delen van zijn lichaam aan te klikken verschijnen teksten en animaties met informatie over de geschiedenis van de mummie en de CT-scans die zijn gemaakt.


Janus is formeel eigendom van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, maar hij heeft al sinds 1925 een thuis in Groningen. De mummie is de komende weken onderdeel van de landelijke Oktober Kennismaand, die kinderen een kijkje laat nemen in de wereld van wetenschap en technologie.