nieuws

08 mrt 2019, 11:11

Eerste zelfrijdende trein van Nederland rijdt zaterdag in Groningen

Eerste zelfrijdende trein van Nederland rijdt zaterdag in Groningen

Voor de eerste keer gaat er zaterdag in Groningen een zelfrijdende trein rijden. Het is ook de eerste zelfrijdende trein in Nederland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om een testrit van Arriva, die getest gaat worden tussen Groningen en Zuidhorn. Omdat het om een proef gaat zitten er geen passagiers in de trein. Wel zitten er onderzoekers in de trein, en een machinist die - mocht het nodig zijn - kan ingrijpen. Een en ander meldt vrijdag het Dagblad van het Noorden.

 

De ‘semi-automatische trein’ van treinfabrikant Stadler heeft een soort automatische piloot die de machinist helpt om efficiënter en preciezer met de trein te gaan rijden. Dat biedt ook voordelen voor wat betreft energieverbruik en veiligheid.

 

De testrist geschiedt in nauwe samenwerking met ProRail, dat de capaciteit van het spoor hoopt te kunnen vergroten wanneer efficiënter gereden kan worden. Volgens het artikel in het Dagblad van het Noorden is het voorlopig niet de bedoeling dat machinisten verdwijnen. Vliegtuigen worden ook grotendeels met computers bestuurd, maar nog steeds zijn piloten onmisbaar.

 

(Foto: Archieffoto van een trein van Stadler, maar niet de trein die morgen in Groningen rijdt)