nieuws

04 feb 2009, 15:03

Eerste ‘rookrechtszaak’ vrijdag in Groningen

Komende vrijdag 6 februari dient de eerste ‘rookrechtszaak’ van Nederland, tegen het Groningse café De Kachel. De twee eigenaren van de kroeg moeten voor de economische politierechters verschijnen, nadat ze zes keer het rookverbod hebben overtreden. De zaak begint om half drie in de Groningse rechtbank.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Controleurs van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) hebben na hun zesde bezoek aan De Kachel een proces-verbaal opgemaakt omdat de eigenaren van het café hun klanten binnen lieten roken. In november vorig jaar werd besloten dat klanten laten roken in een café valt onder de Wet op de Economische Delicten. Toen werd afgesproken dat controleurs van de VWA in ieder geval een proces-verbaal op zouden maken als zij twee keer of vaker een bestuurlijke boete hebben opgelegd. Vervolgens wordt zo’n zaak voorgelegd aan de economische politierechter.

De eigenaren van De Kachel verschijnen vanwege de complexiteit van de zaak voor de meervoudige kamer met drie politierechters. De uitspraak wordt niet meteen gedaan; die volgt twee weken later. Het Openbaar Ministerie kan een geldboete eisen van maximaal 18.500 euro, al dan niet in combinatie met een voorwaardelijke stillegging van de horeca-activiteiten.

De rechtszaak zou aanvankelijk dienen op maandag 12 januari, maar de advocaat van de café-eigenaren had om uitstel gevraagd om de zaak beter te kunnen voorbereiden.

In de rechtbank worden sympathisanten uit het hele land verwacht. De kroeg zelf is tijdens het rookproces non-stop open. Donderdagavond om zes uur gaat het café open, om zaterdagochtend om zes uur pas weer dicht te gaan. De eigenaren verwachten zeker honderd café-eigenaren, klanten en fervente rokers uit heel Nederland.