nieuws

23 apr 2018, 11:11

Kantoor zonder stoelen primeur in Groningen

Kantoor zonder stoelen primeur in Groningen

In het UMCG is een experimenteel onderzoek gestart naar een kantoor zonder stoelen. De deelnemers zijn enthousiast. Een foto van het bijzondere kantoor op GIC.nl

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Groningen wordt gewerkt aan een nieuw kantoor dat voor kantoormedewerker overal ter wereld weleens grote gevolgen zou kunnen hebben.

 

Het betreft een onderzoek in het UMCG. Daar werken ze aan een nieuw kantoor, onder het motto: ‘the end of sitting’.

 

Daarbij gaan de onderzoekers uit van het gegeven dat veel zitten zeer slecht is voor lichaam en geest. Zoals vrijwel iedereen inmiddels wel zal weten gebruiken mensen met een zittend beroep hun beenspieren veel te weinig en vertraagt hun stofwisseling. Dat laatste vergroot dan weer het risico op overgewicht, op diabetes en op hart- en vaatziekten.

 

In het UMCG werken ze nu aan een proef met een kantoor zonder bureaus en stoelen. Lekker rondhangen is wel goed mogelijk, maar na een tijdje neemt iedereen dan vanzelf wel een andere houding aan.

 

Het UMCG meldt op haar pagina KennisInZicht dat het een onderzoek betreft van bewegingswetenschappers. Deze voerden een experiment uit waarbij ze een groep van 24 studenten aan het werk zetten in The End of Sitting. De studenten kregen de opdracht om binnen anderhalf uur een powerpointpresentatie te maken over een hoofdstuk uit hun studieboek. “Door de flinke tijdsdruk moesten ze echt aan de bak en hadden ze geen tijd om de omgeving op hun gemak te verkennen”, vertelt Withagen tegen KennisInZicht.

 

Het experiment liet zien dat er geen significant verschil is tussen de conventionele werkplekken en The End of Sitting-werkplekken als het gaat om productiviteit en concentratie.

 

Wel ervaren de studenten de onconventionele setting als prettiger dan een gewone kantoortuin. Bovendien voelen ze zich energieker na het staan terwijl ze tegelijkertijd aangeven dat hun benen vermoeider aanvoelen.

 

Bron en meer informatie: http://bit.ly/2vnlEHr