nieuws

12 dec 2010, 18:06

Eerste Groninger (19) aangehouden in ‘Cyberoorlog’ Wikileaks

Een Groninger is als tweede Nederlander aangehouden in de ‘Cyberoorlog’ rond Wikipedia. De man, uit Hoogezand-Sappemeer, zou aanvalssoftware hebben ingezet tegen justitie. Maar hij stuurde niet alleen de software, maar ook zijn IP-adres op. Dat meldt het openbaar ministerie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche heeft zaterdag aan het einde van de middag in Hoogezand-Sappemeer een 19-jarige man aangehouden, die vermoedelijk medeverantwoordelijk is voor de gerichte cyberaanval vrijdagmorgen op de website van het Openbaar Ministerie (OM).


Vanachter zijn computer bestookte de man met behulp van hackerssoftware de website van het OM met zoveel digitaal verkeer, dat deze vrijdagmorgen een paar uur moeilijk bereikbaar en korte tijd helemaal onbereikbaar was voor het publiek. Uit het onderzoek door de Nationale Recherche is gebleken dat de man, die actief is onder de internet-nickname Awinee, ook andere computergebruikers aanzette om deel te nemen aan de aanval.
 

De software waarmee de man de website aanviel, stuurde echter ook het IP-adres van zijn computer mee. Daardoor kon hij betrekkelijk gemakkelijk worden opgespoord. De aanvalssoftware die door sympathisanten van WikiLeaks wordt gebruikt stuurt overigens altijd het IP-adres van de afzenders mee. Meedoen aan dergelijke DDoS-aanvallen is strafbaar. Er staat een maximum gevangenisstraf op van zes jaar.


Bij de aanhouding hebben rechercheurs van het Team High Tech Crime zaterdag beslag gelegd op een computer en een replica van een Italiaans pistool. Vermoedelijk was de man vrijdagmiddag ook betrokken bij de aanval op de website van Moneybookers.