nieuws

19 mrt 2002, 00:12

Eerste gewonden van busongeval teruggevlogen: Bizz Travel in rouw

De eerste 25 gewonden van het busongeval bij het Franse Metz zijn maandagnacht naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) gevlogen. Bij het ongeval kwamen vijf Nederlanders om het leven waaronder de uit Emmen afkomstige chauffeur en een medewerkster van het Groningse reisbureau Bizz Travel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor het in de Folkingestraat gevestigde reisbureau was gisteren een zwarte dag, aldus directeur A. Hendriks. Hij is meteen na de plaats van het ongeval gereden en schrok van de omvang van de ramp.
De eerste 25 gewonden zijn maandagnacht in een speciaal voor het ongeluk gecharterd vliegtuig ingevlogen naar Rotterdam Airport. De gewonden zijn vanaf het vliegveld in groepjes naar Utrecht gebracht. Er is voor gekozen om de gewonden gezamenlijk in Utrecht op te vangen, omdat dit over het algemeen beter is voor de psychische verwerking van de gevolgen van een groot ongeval, zo laat het UMC weten.
De touringcar met de Nederlanders was op de terugweg van een wintersportreis in de Franse Alpen. Op de snelweg A31 ter hoogte van Metz botste de bus frontaal op een Italiaanse vrachtwagen. Die was door nog onbekende oorzaak dwars door de vangrail geschoten en op de verkeerde helft van de snelweg terechtgekomen.
Het ongeluk kostte aan zeven mensen het leven. Dat waren de chauffeur van de touringcar, vier passagiers en de twee bestuurders van de Italiaanse vrachtwagen. Van de passagiers raakten er in totaal 55 gewond. Van hen hebben er 25 middelzwaar tot zwaar letsel opgelopen. Twee mensen verkeren nog in levensgevaar. Er raakten 28 buspassagiers lichtgewond.
De hulpverlening kwam redelijk snel op gang. Vlak achter de touringcar reed toevallig een bus met personeelsleden van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Zij waren ook op de terugweg van een gezamenlijke wintersportreis. De Dordtse medici hielpen de Franse ambulancedienst met het verlenen van eerste hulp aan de slachtoffers.
De Franse autoriteiten zeggen dat de oorzaak van het ongeluk mogelijk nooit wordt achterhaald. De tachograaf in de truck is door het ongeval volledig vernield. Dat apparaat registreerde onder meer de snelheid van de vrachtwagen. Ook legde de tachograaf vast hoe lang de chauffeur achter het stuur zat.
Volgens de Franse autoriteiten is het mogelijk dat de Italiaan die achter het stuur zat, in slaap was gevallen. Op het moment van het ongeluk was het droog weer. De snelweg is goed verlicht. Het Rampen Identificatie Team (RIT) van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) is in Metz. Het RIT heeft daar geholpen bij de identificatie van de doden. Ook helpt het team bij de repatri├źring van de lichamen. De identiteit van de omgekomen slachtoffers is nog niet bekendgemaakt. Alle doden zijn inmiddels wel ge├»dentificeerd.
De touringcar was gecharterd door het Groningse reisbureau Bizz Travel. De bus zou de passagiers terugbrengen naar Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. Volgens directeur Hendriks van Bizz Travel kwamen de inzittenden uit die steden of de omgeving ervan.