nieuws

11 mei 2009, 21:09

Eerste elektrische auto jaagt Groningers stuipen op het lijf

De eerste elektrische auto is in Nederland, en de wagen deed meteen de stad Groningen aan. Net als de allereerste trein boeren in Nederland deed schrikken, zo jaagt ook de elektrische auto Stadjers de stuipen op het lijf! Tenminste, dat vreest een Gronings gemeenteraadslid, dat maandag mee mocht rijden in de eerste elektrische auto. Het gaat om raadslid Robert Prummel van de Stadspartij, die in zijn weblog in de DSG verslag doet van de historische reis door de stad Groningen in de schone, maar verrassend en volgens hem ook levensgevaarlijk stille auto:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:


‘’Vanmorgen werd de De Noorse TH!NK City de eerste volledig elektrische auto die in alle lidstaten van de Europese Unie de weg op mag gepresenteerd, vanmiddag was het autootje al in Groningen. En ik zat er in! Het is een pittig rood boodschappenwagentje, fraai uitgevoerd en zeer geschikt om mee in de stad te rijden. De maximumsnelheid is 100 kilometer per uur. De actieradius is 180 kilometer. Voor 40 000 Euro rij je erin als een vorst. Er is één bezwaar; het electrische vehikel is muisstil...en daarmee een gevaar voor voetgangers.

Ik voorspel de wagen een grote toekomst, we moeten als stad beslist na gaan denken over het bevorderen van electrische taxi's, stimuleren van electrisch rijden door oplaadpunten aan te bieden en speciale parkeertarieven te heffen om het populair te maken. Dat scheelt veel CO2 en fijnstof. Groningen wordt een stuk groener wanneer mensen overstappen van diesel (en benzine) op electriciteit. Maar er blijft dat gevaar, de TH!NK City is veel te stil.

Ik weet er al wel iets op, iedere elektrische auto krijgt een digitale bandrecorder met motorgeluiden ( vroem vroemmm....) en een luidspreker op de voorbumper. Dat schrik je je als voetganger tenminste niet wezenloos wanneer er onverhoeds zo'n rood autootje achter je staat.’’


Deze en andere weblogs in:

 

www.dsg.nl