nieuws

27 mrt 2012, 09:09

Eén op de drie winkels in Groningen dreigt te verdwijnen

‘Als nu geen actie wordt ondernomen, zal naar verwachting één op de drie winkels in de toekomst verdwijnen.’ Dat meldt vandaag de Kamer van Koophandel Noord-Nederland. De Kamer organiseert de komende weken in het Noorden bijeenkomsten om ondernemers bewust te maken van dreigende ontwikkelingen. Ook wordt ingegaan op de mogelijkheden en kansen. Morgenavond is er een bijeenkomst in de Euroborg.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De retail is volop in beweging. Winkeliers krijgen te maken met veel ontwikkelingen de komende jaren: zo verandert het winkel- en koopgedrag van de klant door de opkomst van thuiswinkelen en webwinkels. Daarnaast is er sprake van vergrijzing en krimp van de bevolking in plattelandsgebieden. Deze ontwikkelingen zullen invloed hebben op de groeimogelijkheden en omzet van winkeliers en hebben consequenties voor winkelgebieden in steden, wijken, maar ook dorpen.

Als nu geen actie wordt ondernomen, zal naar verwachting één op de drie winkels in de toekomst verdwijnen. Kamer van Koophandel Noord-Nederland organiseert samen met CBW-Mitex, HBD (Hoofd Bedrijfschap Detailhandel) en MKB Nederland Noord de komende twee weken bijeenkomsten in Groningen, Drenthe en Friesland met dit thema om ondernemers bewust te maken van deze ontwikkelingen en trends. Ook wordt ingegaan op de mogelijkheden en kansen. De ontwikkeling in de detailhandel vraagt om aanpassingen in de strategie van detaillisten en gemeenten, zoals het winkelstratenbeleid.

Onderzoek


De Kamer van Koophandel heeft Broekhuis Rijs Advisering onderzoek laten doen naar de toekomst van de detailhandel in het noorden. De resultaten van dit onderzoek worden op de bijeenkomsten gepresenteerd. Daarnaast zal CBW-Mitex een toelichting geven op de landelijke ontwikkelingen in de retail. Broekhuis adviseert ondernemers onder meer om een analyse te maken van hun situatie en het ondernemersplan te actualiseren en te moderniseren, bijvoorbeeld met inzet van een bedrijfs- en/of gebied website, social media, events, enz. Ook loonkosten worden steeds belangrijker, zo stelt het onderzoeksrapport. Gemeenten kunnen inspelen op de ontwikkelingen met een toekomstgericht winkelstratenbeleid en de inzet van een ondernemers- of herstructureringsfonds.

Omvang detailhandel economie
De detailhandel beslaat 14% van de bedrijfsvestigingen in het noorden. Met de detailhandel is 11% van de werkgelegenheid gemoeid. Voor zowel ondernemers als gemeenten is het van belang om in te spelen op de geschetste ontwikkelingen om hun stad of dorp aantrekkelijk te houden en bijvoorbeeld leegstand in winkelcentra te voorkomen.

Bijeenkomsten


De bijeenkomsten zijn in Drenthe, Groningen en Friesland:
dinsdag 27 maart van 18.30 - 22.30 uur bij De Tamboer in Hoogeveen; woensdag 28 maart van 18.30 - 22.30 uur bij de Euroborg in Groningen; woensdag 4 april van 18.30 - 22.30 uur bij De Koningshof in Heerenveen.

Doel van de bijeenkomsten is ondernemers in eerste instantie bewust te maken van alle veranderingen en de impact daarvan op hun eigen winkel en winkelgebied. Daarna kunnen ze meedoen aan een vervolgtraject om hun eigen toekomststrategie te bepalen.