nieuws

31 mei 2012, 11:11

Een debat dat geen debat mocht worden

In de kleine zaal van de Oosterpoort in Groningen kwamen afgelopen woensdag zo’n 350 leden van GroenLinks bijeen om zich door hun kandidaat-lijsttrekkers te laten verleiden tot een stem. Na de twee eerdere debatten in Amsterdam en Den Bosch was dit de laatste kans om de twee kandidaten Jolande Sap en Tofik Dibi tegenover

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

elkaar te zien.


Van een echt debat kon nimmer gesproken worden. Debatleider Rogier Elshout, letterlijk groen glitterend geschoeid, gaf achteraf ook aan: “We hadden het wellicht beter een keuring kunnen noemen dan een debat”. Beide kandidaten waren erg vriendelijk voor elkaar en staken haast meer de loftrompet over elkaar dan dat de verschillen werden uitvergroot.

Na alle eerdere interne schermutselingen lijkt de partij er nu meer van bewust om richting de komende verkiezingen als eenheid naar buiten te treden.


Dat deze lijsttrekkersverkiezing geen spannende strijd is geworden leek bij voorbaat al vast te staan. Door diverse peilingen is dit ook bevestigd. Een aantal aanwezigen had hun stem voor Sap ook al uitgebracht. Een wat ouder partijlid verwoorde het als volgt: “Tofik Dibi is weliswaar een publieksattractie maar is daarmee nog geen circusdirecteur”. Op de vraag van partijvoorzitter Heleen Weening of de keuze van de aanwezigen die hun stem nog moeten uitbrengen afhankelijk is van het debat reageerde het publiek dan ook meer geamuseerd.


Toch bleek ook uit deze avond dat er wel verschillen te constateren zijn. Sap gaat voor de macht, Dibi voor het ideaal. In haar spreken gebruikt Sap woorden als realisme, verantwoordelijkheid en zaken willen bereiken. Dibi heeft het over idealen en dromen. Dit verschil is ook terug te vinden in hun verhouding met de andere partijen. Waar Sap de PvdA en de SP bondgenoten noemde, zegt Dibi: “De PvdA moet GroenLinks niet als een bijzettafeltje zien”. Maar over deze verschillen werd snel heengestapt naar veiliger onderwerpen. Bijvoorbeeld door eensgezind de pijlen te willen richten op het CDA, de VVD en de PVV.


Wat er aan spanning nog resteert in deze lijsttrekkersverkiezing is slechts de vraag met hoeveel procent van de stemmen Jolande Sap gaat winnen en hoeveel er blanco wordt gestemd. Zoals een lid vertelde die overweegt om blanco te stemmen omdat hij eigenlijk van beide kandidaten niet overtuigd is. In dat kader was de suggestie van een van de bezoekers opmerkelijk om de verkiezingen in te gaan zonder lijsttrekker en slechts de ideeën en het logo van GroenLinks het werk te laten doen.

Verslag: Maurice Vos