Nieuws

Eemsmond opent jacht op huisjesmelkers

gemeente Eemsmond (Groningen) gaat komende tijd extra controleren in panden waar buitenlandse bouwvakkers zijn ondergebracht. Het gaat om personeel dat werkt aan de bouw van twee elektriciteitscentrales in de Eemshaven. Dat meldde de gemeente donderdag.gemeente Eemsmond (Groningen) gaat komende tijd extra controleren in panden waar buitenlandse bouwvakkers zijn ondergebracht. Het gaat om personeel dat werkt aan de bouw van twee elektriciteitscentrales in de Eemshaven. Dat meldde de gemeente donderdag.


Leestijd: 1 minuut

Dinsdagavond werd in de gemeente een boerderij ontruimd waar de eigenaar onder mensonterende en gevaarlijke omstandigheden 52 slaapplekken had gecreëerd voor met name Poolse bouwvakkers. Hij had een vergunning voor slechts zestien plaatsen.

De komende weken zullen inspecteurs panden bezoeken waarvan het vermoeden bestaat dat er regels worden overtreden. Volgens de gemeente vonden er al zeer regelmatig controles plaats, maar werden die meestal van te voren aangekondigd.

In Eemsmond zijn enkele honderden buitenlandse bouwvakkers gehuisvest die in de Eemshaven werken. Volgens FNV-vakbondsbestuurder Masja Zwart hebben veel van hen een slaapplek in tientallen huizen en panden in de regio die al langere tijd te koop staan. Signalen over misstanden speelt Zwart door aan de gemeente.