nieuws

17 apr 2008, 07:07

Eemshaven afgesloten in verband met komst Beatrix

De directie van Groningen Seaports – de havenautoriteit van de Groningse zeehavens – heeft besloten de Eemshaven vrijdagmiddag af te sluiten voor alle scheepvaartverkeer. Volgens de directie is dat nodig in verband met veiligheidsmaatregelen rond een bezoek van koningin Beatrix die een nieuw havenonderdeel komt openen, aldus donderdagmorgen een woordvoerder. De Eemshaven - een van de nieuwe economische motoren voor Groningen - komt morgen overigens volop in het nieuws, er wordt een grote drukte verwacht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De sluiting van de Eemshaven is tijdelijk, van half drie tot half vier. Volgens de woordvoerder staat de maatregel los van angst voor actiegroepen die zouden willen protesteren tegen de bouw van een kolencentrale. ‘Het gaat er om dat we duizenden mensen in de haven verwachten, en tijdens die topdrukte kan er maar beter niet geladen en gelost worden. Ook in verband met veiligheidsmaatregelen rond de komst van de koningin vinden we het verstandiger de havenactiviteiten tijdelijk stil te leggen’, aldus de woordvoerder.

De Koningin komt naar de Eemshaven voor de opening van de Beatrixhaven. Dat is een haven die gespecialiseerd is in short sea shipping, voor schepen die tijdelijk naar de haven komen, hun lading lossen en die vervolgens door varen naar de noord-Europese havens. De Eemshaven verwacht de komende jaren zeer snel te groeien, mede dankzij de bouw van twee nieuwe elektriciteitscentrales.