nieuws

04 nov 2009, 10:10

Economie in Groningen nu door diepste dal heen

De economie in Noord-Nederland is door het diepste dal heen. Dat blijkt althans uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Hoewel veel cijfers nog wel negatief zijn, hebben we het ergste achter de rug, zo lijkt het.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de KvK ligt het aantal noordelijke starters na drie kwartalen een fractie lager dan een jaar geleden, maar is het aantal minder gedaald dan landelijk. Ook het aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen liet een stijging zien, maar de cijfers steken positief af tegen het landelijk gemiddelde. In het Noorden nam het aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen toe met respectievelijk 10 en 49 procent; landelijk liggen de percentages op 21 en 54 procent. Ook de export daalde in het derde kwartaal met 5 procent, maar in het eerste kwartaal was dat nog 15 procent.

Kortom, we zijn door het diepste dal heen, zo betoogde Wim de Kleuver, plaatsvervangend algemeen directeur van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland dinsdagmorgen bij een bijzondere campagne waarmee de kamer van Koophandel zichzelf meer bij ondernemers onder de aandacht wil brengen. Aan het kantoorpand in Groningen was een groot spandoek bevestigd, met de tekst: 'Crisis? Stop doemdenken. Verdermetondernemen.nl'

In de campagne roept de KvK ondernemers op optimaal gebruik te maken van de kennis, de adviseurs en het grote netwerk dat hen ter beschikking staat. Om de drempel naar de KvK te verlagen is een speciale actiewebsite geopend, waar ondernemers terecht kunnen met hun vragen, problemen en ideeën.

“De Kamer van Koophandel zoekt juist nu nadrukkelijk interactie met ondernemers", aldus De Kleuver. “Wij helpen noordelijke ondernemers al decennia lang in alle fasen van hun bedrijfsvoering. Toch zouden nog veel meer ondernemers resultaten kunnen boeken, mede dankzij onze kennis, adviseurs en ons grote netwerk. Om die ondernemers te bereiken zijn we de campagne "Verder met ondernemen" gestart. Die is volledig gericht op interactie en op het behalen van concrete resultaten.”

Ondernemers kunnen op de website www.verdermetondernemen.nl filmpjes bekijken van succesvolle collega-ondernemers die op een slimme manier gebruik hebben gemaakt van de projecten van de KvK. Zo is te zien hoe de Elzinga Groep uit Uithuizermeeden een paar grote opdrachten binnenhaalde, dankzij de bijeenkomst “Haal winst uit de Eemshaven”.