nieuws

12 mrt 2002, 00:12

Echtgenote Winschoter wethouder pleegde verkiezingsfraude

De echtgenote van de GroenLinks-wethouder Kootstra van Winschoten heeft verkiezingsfraude gepleegd. Dat is door de politie tijdens een onderzoek dat de afgelopen dagen werd gehouden, vastgesteld. Dat meldt zojuist Radio Noord.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zoals al eerder gemeld bestond er vorige week al het vermoeden dat er in Winschoten sprake was van fraude met machtigingskaarten. De zaak kwam woensdag tijdens de verkiezingen al aan het rollen toen een jong stel in Winschoten wilde gaan stemmen. Mevr. Otto en haar vriend de heer Hofman stelden tot hun ontsteltenis vast dat er al met hun eigen kaarten gestemd was, toen ze wilden gaan stemmen. De kaarten bleken door hun buurvrouw aan mevr. Kootstra te zijn gegeven.
Burgemeester mevr. Vlietstra deed daarop vrijdag aangifte bij justitie. De zaak heeft veel stof doen opwaaien in Winschoten. De politie startte maandag een onderzoek dat inmiddels is afgerond. Volgens Radio Noord is daaruit nu komen vast te staan dat mevrouw Koostra inderdaad de handtekeningen heeft gezet. Burgemeester Vlietstra geeft vanmiddag een persconferentie en de raadscommissie wordt vanavond ingelicht.
Wat de gevolgen zijn voor de carrière van wethouder Kootstra is onduidelijk. De kans was al klein dat GroenLinks een wethouder zou leveren in het nieuwe college en die is nu uiteraard nog wat kleiner geworden.