nieuws

21 sep 2010, 10:10

Opdracht baanverlenging Eelde gegund; maar wachten blijft op Raad van State

De aandeelhouders van Groningen Airport Eelde hebben gistermiddag ingestemd met de gunning van de baanverlenging aan de Combinatie Dura Vermeer − Imtech. De prijs die deze combinatie heeft aangeboden ligt circa 30 procent onder het plafondbedrag van 20 miljoen euro dat Groningen Airport Eelde vooraf als taakstellend budget had vastgesteld. De contractondertekening vindt op 1 oktober plaats. De werkzaamheden zullen pas starten zodra de Raad van State een positief besluit neemt over de baanverlenging en de bestemmingsplanprocedure in de gemeente Tynaarlo is afgerond.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuwe commissaris
Ook hebben de aandeelhouders een nieuw lid van de Raad van Commissarissen benoemd, Onno van den Brink (56), tot begin vorig jaar president directeur van transavia.com. De heer Van den Brink treedt toe tot de Raad van Commissarissen. Met de komst van Onno van den Brink krijgt Groningen Airport Eelde een persoon met een grote ervaring in de luchtvaart in huis, die van belang is voor de ontwikkeling van de luchthaven nu en in de toekomst. De heer van den Brink was van 2003 tot begin 2009 president-directeur van transavia.com. In de periode 1987-2003 was hij werkzaam bij de KLM o.a. als directeur KLM Nederland en senior Vicepresident West-Europa. Daarvoor was hij werkzaam bij Philips.

Combinatie Dura Vermeer − Imtech geselecteerd voor uitvoering van de baanverlenging zodra Raad van State positief beslist
Als resultaat van de Europese aanbesteding voor het project Baanverlenging zal Jos Hillen, directeur Groningen Airport Eelde, op 1 oktober met de Combinatie Dura Vermeer − Imtech het contract ondertekenen. De werkzaamheden omvatten de baanverlenging van 1800 naar 2500 meter en het onderhoud over een periode van 10 jaar. Ook wordt de landingsbaan over de bestaande lengte van 1800 meter in draagkracht versterkt, komt er een nieuwe taxibaan, een nieuw opstelplatform, wordt de navigatieapparatuur aangepast en wordt de drainage en afwatering van de luchthaven aanzienlijk verbeterd en afgestemd op de internationale standaard.

Groningen Airport Eelde is 1 februari van dit jaar gestart met de aanbestedingsprocedure voor het project baanverlenging. Eind maart zijn er drie aannemerscombinaties geselecteerd waaronder de bedrijven Heijmans, de Combinatie Dura Vermeer − Imtech en MNO Vervat. Deze drie bedrijven hebben in augustus jl. hun prijsaanbiedingen ingediend in combinatie met projectvoorstellen, onder andere gericht op duurzaamheid. De Combinatie Dura Vermeer − Imtech had de “Economisch meest voordelige inschrijving”.

Uitspraak Raad van State
De bouw kan niet direct beginnen, want op dit moment loopt bij de Raad van State een bezwaarprocedure tegen de beslissing van het ministerie van Verkeer en Waterstaat (maart 2010) om de start- en landingsbaan te verlengen naar 2500 meter. In het geval de uitspraak van de Raad van State positief uitvalt, kan begonnen worden met voorbereidingen van de uitvoering. Ook moet de vaststelling van het bestemmingsplan binnen de gemeente Tynaarlo zijn afgerond. Groningen Airport Eelde heeft in het contract met de Combinatie Dura Vermeer − Imtech rekening gehouden met een vertraging in de besluitvorming tot 1 oktober 2012.