nieuws

09 jan 2012, 11:11

Duizenden koeien weer terug in eigen stal in Woltersum

De meeste van de drieduizend uit Woltersum en omgeving geëvacueerde koeien staan weer in hun eigen stal. Deze week wordt meer bekend over de schade.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een groot deel van het geëvacueerde vee uit Woltersum en omgeving is weer terug. Er staan nog 600 stuks vee in een andere stal. In totaal werden 3000 dieren geëvacueerd uit vrees voor een dijkdoorbraak. Dat maakte LTO Noord maandag bekend.

Uiterlijk dinsdag moet al het vee terug zijn. Ondanks het feit dat de boeren blij zijn met hoe het transport is uitgevoerd, blijft het volgens LTO Noord altijd een stressvolle situatie voor de dieren.

Eind deze week moet duidelijk worden wat de totale schade is voor de boeren. Volgens LTO Noord hebben ook boerderijen die het vee hebben opgevangen veel kosten gemaakt. Het gaat om schoonmaakkosten, extra melkmachines en kosten voor nieuwe veiligheidscertificaten.

LTO Noord gaat met de overheden in overleg om te kijken hoe de schade vergoedt kan worden. ,,De veiligheidsregio heeft ons opdracht gegeven voor de evacuatie”, zegt Hilbrand Sinnema, voorzitter van LTO Noord Groningen. ,,Het lijkt me logisch dat we de schade bij hen neer leggen.”