nieuws

10 aug 2009, 11:11

Duizenden eerstejaars zwermen uit over Groningen tijdens '' groene'' KEI week

De vakantie loopt nu echt op z’n laatste benen. Scholieren hebben nog een of twee weken, maar voor een frisse lichting studenten is een nieuw leven begonnen Vanaf vandaag tot en met vrijdag 14 augustus verwelkomt Groningen bijna 4.000 eerstejaarsstudenten van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit. De Kommissie Eerstejaars Introductie, bekend als KEI-week, kiest dit jaar daarbij voor een groene slag in de organisatie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de KEI-week wordt elke dag minstens een podium gebruikt met veel licht en geluid. Vooral de verlichting gebruikt veel stroom. Om dat terug te dringen vervangt de organisatie van de KEI-week de gewone spotjes door LED spotjes. LED lampen nemen circa 50 Watt op, terwijl ze dezelfde lichtopbrengst hebben als een conventonele lamp van 500 Watt, zegt de organisatie. En dit zal al gauw negentig procent op het stroomgebruik van de effectverlichting besparen.

 

Ook worden er in de KEI-week dertig weesfietsen verloot. Dit zijn achtergelaten, verwaarloosde fietsen die vaak voor veel overlast zorgen in een buurt. De gemeente Groningen haalt deze fietsen op, knapt ze op en verkoopt ze een keer per maand.

Tevens heeft de organisatie gekozen voor milieuvriendelijke toiletten die aangesloten zijn op het riool ipv de gebruikelijke chemische toiletten. Verder zet de KEI duurzame auto’s in, waar onder de VW Passat Eco Fuel en de VW Caddy Blue Motion omdat ze een lage uitstoot hebben en op duurzame brandstof rijden.

De gemeente Groningen en de Stichting KEI willen met al deze initiatieven bijdragen aan de doelstelling van de gemeente om in 2025 de duurzaamste stad van Nederland te worden.