Nieuws

Duizenden dieren blijven achter; eerst alleen bewoners weg

Politie, brandweer en defensie halen in eerste instantie alleen de bewoners op uit de bedreigde dorpen langs het Eemskanaal in de provincie Groningen. ,,Daar ligt onze prioriteit”, zei voorzitter Yvonne van Mastrigt van het regionaal beleidsteam vrijdagmorgen. In het risicogebied langs het kanaal staan ook grote boerenbedrijven met duizenden stuks vee. Die blijven vooralsnog achter in de stallen. Het beleidsteam treft wel voorbereidingen om later ook de dieren weg te halen.


Leestijd: < 1 minuut

Het besluit tot verplichte evacuatie werd vrijdagochtend om half 4 genomen, aldus Van Mastrigt. Er lekt water door de dijk en daardoor wordt zand weggespoeld. ,,We zijn bang dat de dijk zwakker wordt zonder dat we dat kunnen zien”, zei ze. De kans op een doorbraak is nu nog niet erg groot, benadrukte ze. ,,Maar als het wel gebeurt, is het effect enorm.”

De evacuatie zou in totaal 1200 mensen kunnen treffen. ,,Iedereen is buitengewoon bereidwillig om mee te werken aan de evacuatie en de bescherming van de dijk”, aldus Van Mastrigt.