nieuws

23 jan 2002, 00:12

Duizend zangers in Verbindingskanaal moeten ‘Giro’ spectaculaire start geven

(Nvhn) De provincie Groningen heeft een spectaculair cultureel programma in elkaar gezet om de start van de Giro ‘d Italia spectaculair op te luisteren. Eén van de meest opvallende onderdelen is een optreden van een koor van duizend Groningse zangers in het Verbindingskanaal, zo blijkt uit een artikel van vanmiddag in het Nieuwsblad van het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het artikel was het aanvankelijk de bedoeling dat het spectaculaire programma op de avonden van de Giro zelf zou worden gebracht. Maar, ondanks een subsidie van de provincie Groningen van een miljoen gulden, bleken televisie-omroepen er niet in geïnteresseerd.
Daarom heeft de provincie Groningen nu maar steun toegezegd voor een opvallend cultureel programma kort voor de start van de ‘Giro’, namelijk op Hemelvaartsdag ( 9 mei). Organisator is het stad-Groningse ‘Het Cultuurpaleis’
Het is daarbij de bedoeling om de muziekproductie Cantata uit te voeren met een centrale rol voor het Noord Nederlands Orkest en verschillende koren uit stad en provincie. Het streven is, zo schrijven GS, de bedoeling om met het orkest en 1000 zangers in het Verbindingskanaal liederen en aria's ten gehore te brengen uit het klassieke Italiaanse opera-repertoire. Verder wordt er een compositie ten gehore gebracht van Ricardo Tesi uit Italië door de beste amateur-muzikanten uit de provincie Groningen.
De provincie heeft als voorwaarde gesteld dat de voorstelling op Hemelvaartdag gratis toegankelijk wordt. Provinciale Staten nemen 6 februari een besluit.