nieuws

03 mei 2002, 00:12

Duitsers vaker aan het werk in Noorden

Steeds meer Duitsers vinden emplooi in het Noorden. Ze werken voornamelijk in de bouw, maar ook in de metaal en handel. Het aantal oosterburen dat een baan heeft gevonden is vergeleken met vorig jaar bijna verdubbeld. Dit stelt de Eems-Dollard Regio (EDR), een Duits-Nederlands samenwerkingsorgaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De toeloop heeft onder meer te maken met de slechte economische situatie in vooral het noorden en oosten van Duitsland. ‘’Het zijn niet alleen de honderden werkzoekenden, maar ook de werkgevers die actief zijn. Bijvoorbeeld bij het aanbieden van vacatures’’, zegt Johann Schmid van de EDR.
Bovendien aarden de Duitsers hier makkelijk; wie een Groningsachtig dialect beheerst kan zich bijna letterlijk tot in Denemarken verstaanbaar maken. Het extra papierwerk valt bovendien mee, zo blijkt in de praktijk. Schmid: ‘’Het is nu met de euro en de verdergaande Europeanisering makkelijker geworden elders te werken’’
Werkgevers in Nederland zoeken naarstig naar mensen en zijn dus blij met de komst van de Duitse werknemers. ‘’Het is dus zeker niet zo dat Duitsers de banen inpikken van Nederlanders’’, benadrukt Schmid. ‘’Bovendien werken er nog altijd veel meer Nederlanders in Duitsland dan andersom en dat aantal stijgt nog’’.
Het verrichte werk vindt voornamelijk binnen de bouw plaats. In Duitsland wordt als gevolg van de economische crisis waarin het land zich bevindt minder gebouwd, terwijl in Nederland nog heel wat bouwplannen klaar liggen. Hoewel de bouwmethoden in Nederland en Duitsland vaak nogal verschillen, valt daar in de praktijk een mouw aan te passen. Er wordt door werkgevers onder meer geïnvesteerd in opleidingen om de grootste verschillen op te lossen.