nieuws

16 mrt 2011, 13:01

Drukte bij telegrambedrijf door natuurramp Japan

Het enige telegrambedrijf van Nederland, Telegram Service in het Groningse Alteveer, verstuurt als gevolg van de natuurramp in Japan dagelijks enkele honderden extra telegrammen naar het getroffen land. Dat meldde directeur Rob van Hoof woensdag. Omdat het bedrijf de Japanse telegramlijn beheert, gaan alle telegrammen voor Japan via Alteveer.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Van Hoof gaat het onder meer om steunbetuigingen van internationale staatshoofden, koningshuizen en hoogwaardigheidsbekleders. Om wie het precies gaat, wil hij niet kwijt. In opdracht van particulieren worden veel condoleances en dringende oproepen verstuurd. ,,We zien veel telegrammen voorbijkomen met teksten als 'neem contact op' en 'kom zo gauw mogelijk naar huis'. Ook veel internationale bedrijven met klanten in Japan zien in een telegram de mogelijkheid steun te betuigen.

Van Hoof noemt het opvallend dat er vooral vanuit Duitsland en Amerika veel telegrammen naar Japan worden verzonden. Vanuit Nederland is er nauwelijks een toename in het aantal berichten te zien, zei hij.

Omdat er vanuit Alteveer nauwelijks contact kan worden gelegd met de Japanse collega’s kan Van Hoof niet zeggen of en hoe de telegrammen worden afgeleverd. ,,Maar wanneer het echt onmogelijk blijkt een telegram af te leveren, wordt de afzender daarvan op de hoogte gebracht.”

De directeur ontkent dat de natuurramp op deze manier lucratief uitpakt voor Telegram Service. ,,Per telegram gaat het om centenwerk”, meldde hij. Mensen die dringend op zoek zijn naar hun dierbaren hoeven in schrijnende gevallen bovendien niet het volle pond te betalen. ,,Aan zo’n ramp wil je geen geld verdienen.”