nieuws

01 jan 2009, 14:02

Drukke nacht voor Groningse brandweer

De brandweer in Groningen heeft een drukke nacht achter de rug. In totaal moest de brandweer bijna 200 keer uitrukken, waarvan 71 keer naar een melding in de stad Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aan het begin van de avond kwam er een melding binnen van een woningbrand aan de Menadostraat te Groningen. Uiteindelijk bleek het hier te gaan om een bank tegen de woning aan die door een vuurpijl in brand was geraakt. De brandweer kon deze brand direct blussen. Rond drie uur 's nachts kwam een automatische brandmelding binnen van een school aan de Euvelgunnerweg, eveneens in Groningen. Ter plaatse bleek er daadwerkelijk een kleine binnenbrand te zijn, die snel werd geblust. Op het Boterdiep moest de brandweer van Groningen in de vroege ochtend een auto van de Milieudienst blussen. Opgeruimde brandresten die nog nasmeulden in de container op het voertuig hadden brand veroorzaakt.

Verder werd na de jaarwisseling aan de Rijksstraatweg in Haren een brand in een garage gemeld. Het bleek hier te gaan om een vuurkorf op het dak van het pand. Eveneens in Haren ontstond in de vroege ochtend brand in een schuurtje naast een sportschool. Het schuurtje werd geblust, de sportschool bleef behouden. Ook kwam een melding binnen van een woningbrand aan de Spoorstraat in Zuidbroek. Het ging hier om een brand in de hal van de woning. De bewoners konden het pand via de achterzijde verlaten. De brand werd door de brandweer vervolgens geblust. Aan de Jan Stuutstraat in Nieuwe Pekela werd gemeld dat een schuur in de brand stond, waarin paarden en voertuigen zouden staan. Uiteindelijk bleek het om een bijgebouw van een houtzagerij te gaan. In het pand werden geen paarden aangetroffen.

In de vroege ochtend van 1 januari kwam tenslotte een melding binnen van een woningbrand boven een bakkerij aan de Torenstraat in Winschoten. Omdat onduidelijk was of er nog mensen binnen waren en vanwege het type bebouwing werd opgeschaald naar zeer grote brand. Ter plaatse bleken er geen mensen meer in de woning te zijn, maar was de brand aan de achterzijde van het pand wel reeds uitslaand.
De korpsen van Winschoten, Scheemda, Oude Pekela, Veendam en Groningen bestreden de brand met groot materieel. Omdat de kans bestond dat de brand over zou slaan naar naastgelegen panden werden deze uit voorzorg enige tijd ontruimd. De inzet concentreerde zich vervolgens op het voorkomen van overslag. Uiteindelijk kon de brandweer de brand beperkt houden tot de betreffende woning, die wel grote schade opliep. De bakkerij onder de woning heeft rook- en waterschade opgelopen. Bij de brand hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.