nieuws

15 mei 2009, 13:01

Drugslaboratorium van onprofessionele dealer in Uithuizen ontmanteld

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie heeft afgelopen week een drugsonderzoek in Uithuizen afgerond. Een 37-jarige inwoner van die plaats wordt verdacht van productie en bezit van en handel in harddrugs. In zijn woning is onlangs GHB en speed aangetroffen. Ook zijn goederen in beslag genomen die nodig zijn om de drugs te maken. Behalve de 37-jarige hoofdverdachte heeft de politie zes gebruikers aangehouden.
Buurtagenten en MMA
De politie kreeg de laatste maanden regelmatig meldingen van overlast in de omgeving van de Maarweg. Door gesprekken met bewoners kreeg de politie veel belangrijke informatie. Zo noteerden buurtgenoten op verzoek van de buurtagenten kentekens van auto’s en van andere verdachte situaties. In april kwam via het telefoonnummer 0800-7000 van Meld Misdaad Anoniem bovendien een melding dat er in de woning harddrugs aanwezig waren.

Inval
Begin mei deed de politie een inval in de woning aan de Maarweg. In de woning vonden agenten ongeveer een halve liter GHB en zo’n 40 gram speed. Daarnaast waren spullen in het huis aanwezig om GHB te produceren. Direct gaf de verdachte toe dat hij verantwoordelijk was voor het produceren en bezitten van harddrugs. Dankzij de snelle politieactie lukte het de Uithuizer niet om de drugs weg te maken.

Onprofessioneel en gevaarlijk
Uit onderzoek is duidelijk geworden dat de 37-jarige verdachte op onprofessionele manier in zijn woning de drug GHB produceerde. Zo verklaarde de man dat in een aantal gevallen een chemische reactie ontstond. Hij had vermoedelijk verschillende concentraties chemische stoffen gebruikt bij het vervaardigen. Hierbij ontstond gevaar voor de verdachte en eventueel voor buurtbewoners. Het NFI is gevraagd de in beslag genomen drugs te analyseren op verontreinigingen en de risico’s voor de gezondheid van gebruikers.

Gebruikers en afnemers
Na de aanhouding van de hoofdverdachte zette de politie het onderzoek voort naar de gebruikers en afnemers van de drugs. Zes personen zijn hiervoor aangehouden. Het gaat om vier inwoners van Uithuizen (25 t/m 59 jaar), een inwoner van Kantens (48) en een man uit Warffum (33). Het zestal is in de cel gezet, maar mocht na de verhoren naar huis. Ze moeten zich op een later moment verantwoorden bij justitie. De 37-jarige hoofdverdacht is in bewaring gegaan en zit voorlopig vast.