nieuws

28 okt 2009, 08:08

Dringende oproep Groningse wethouder aan werkgevers

De Groningse SP wethouder Peter Verschuren komt vandaag met een dringende oproep aan werkgevers. Veel technisch en praktisch ingestelde MBO-scholieren slagen er niet in om een werkervaringsplek te krijgen, en komen daardoor in problemen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Geef 250 mbo-scholieren de kans werkervaring op te doen.’ Met die woorden roept de Groninger wethouder Peter Verschuren van werkgelegenheid alle werkgevers in de provincie Groningen op om snel werk-leerplekken beschikbaar te stellen.

Verschuren deed zijn dringende oproep in Stadskanaal bij het werkbezoek van staatssecretaris Klijnsma. Op dit moment is er een tekort van 250 plekken voor mbo-scholieren die een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen. Als deze plekken er voor 1 december niet komen, moeten deze jongeren hun praktijkgerichte opleiding verruilen voor een meer theoretische opleiding.

Verschuren doet de oproep als coördinerend wethouder van de drie Groninger arbeidsmarktregio’s. Deze regio’s hebben samen het actieplan ‘Werk in Zicht’ opgesteld, gericht op het tegengaan van de jeugdwerkloosheid. De oproep maakt deel uit van het ‘najaarsoffensief’, waarin gemeenten, UWV en scholen alles op alles zetten om voor alle BBL’ers in de provincie een werk-leerplek te vinden.

Het tekort geldt voor alle branches en sectoren, zoals techniek, horeca en zakelijke dienstverlening. De huidige economische crisis is naar aller waarschijnlijkheid de oorzaak van het tekort. In het verleden was het geen probleem om alle mbo-scholieren in het Noorden van een passende plek te voorzien. Het tekort is niet alleen een tegenvaller voor de leergierige jongeren zelf, maar ook nadelig voor de arbeidsmarkt. De scholieren van nu vormen immers het arbeidspotentieel van morgen. Als jongeren nu geen praktijkervaring kunnen opdoen, ontstaat er in de toekomst een tekort aan goed opgeleide arbeidskrachten. Ook is de kans groot dat jongeren die geen werk-leerplek kunnen vinden, het onderwijs zonder diploma verlaten.

Werkgevers die in hun organisatie een plek hebben voor een mbo-scholier, kunnen zich melden bij het dichtstbijzijnde Werkplein.