nieuws

24 okt 2007, 09:09

Drie jaar celstraf geëist voor jarenlange vrouwenhandel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Groningen drie jaar celstraf en een boete van 13.000 euro geëist tegen Geert F. Hij wordt samen met Roseane G. verdacht van jarenlange vrouwenhandel. Tegen de vrouw werd 18 maanden celstraf geëist.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De verdachten zouden sinds 2001 veertien Braziliaanse vrouwen hebben uitgebuit, door ze onder valse voorstelling van zaken naar Nederland te halen om in de prostitutie te werken.

Volgens het OM hebben F., eigenaar van een escortbureau in Marum, en G. de vrouwen voorgehouden dat zij in Nederland in vrijheid in de prostitutie konden werken en daarmee veel geld konden verdienen. In werkelijkheid zouden de vrouwen zijn gedwongen te werken in de prostitutie en werden hun paspoorten afgenomen. Ook werd het verdiende geld afgenomen.

De verdachten ontkennen de beschuldigingen. ,,Ze kwamen hier allemaal vrijwillig. Die meiden in Brazilië staan te springen om hier te werken. Iedereen wist dat ze hier in de prostitutie gingen werken’’, aldus F. De Officier van Justitie antwoordde dat dwang geen vereiste is om van uitbuiting te spreken. ,,De vrouwen waren volstrekt afhankelijk van de verdachten. Ze kenden de taal niet, kenden niemand in Nederland en hadden geen geld. Dan hoef je helemaal geen dwang te gebruiken'', zei hij.

De zaak kwam eind 2003 aan het licht toen een van de slachtoffers aangifte deed bij de politie. Het duurde bijna vier jaar voordat de zaak inhoudelijk voor de rechtbank kon worden behandeld, onder meer omdat de meeste slachtoffers door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het land waren uitgezet voordat ze gehoord konden worden. Ze werden met veel moeite alsnog in Brazilië opgespoord.

Volgens de rechter is door de lange duur de redelijke termijn voor behandeling van de zaak overschreden. Daardoor zijn de verdachten in hun recht op een eerlijk proces geschaad. ,,De rechtbank zal hiermee rekening houden bij de uitspraak'', aldus de rechter.
Uitspraak op 6 november.