nieuws

29 jan 2003, 00:12

Drie jaar cel voor medeplegen voodoo-moord

In de rechtszaak rond de zogeheten ‘voodoomoord’ in Groningen is door de rechtbank in Groningen dinsdag drie jaar cel opgelegd aan een vrouw uit die stad. Zij is de vriendin van de moeder van een 5-jarige meisje dat vorig jaar onder verdachte omstandigheden stierf.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De zaak tegen de moeder is maximaal drie maanden aangehouden, omdat de rechtbank aanvullend onderzoek wil naar onder meer haar geestelijke gesteldheid.
Er was drie jaar cel geëist tegen deze 25-jarige moeder van het kind dat in april vorig jaar door de politie dood werd aangetroffen in haar huis in de Groningse nieuwbouwwijk Beijum. De rechtbank vreest, in tegenstelling tot onderzoekers in het Pieter Baan Centrum (PBC), dat er wel degelijk kans op herhaling is en wil dat in nieuw onderzoek verder uitgezocht hebben.
Zo moet gekeken worden naar de mogelijkheden om de vrouw tbs of een andere behandeling te laten ondergaan. Het PBC vindt dat niet nodig. Met de conclusie van de onderzoekers dat er sprake was van verminderde toerekeningsvatbaarheid bij de daad gaat de rechtbank wel mee. Maar de rechter schrok dat tijdens de zitting bleek dat de vrouw nog altijd haar geloof in geesten lijkt te hebben behouden.
Beide vrouwen waren ervan overtuigd dat het gestorven meisje bezeten was door de duivel. Om die uit te drijven mocht het meisje dagenlang niet eten of slapen. Het werd tevens mishandeld. De stevig gebouwde moeder verklaarde onder meer op het kind te zijn gesprongen. De rechtbank stelt in de vonnissen dat de vrouwen allebei tijdens de dagen dat ze, zoals ze het noemen, de duivel uit het meisje probeerden te drijven tot het besef hadden moeten komen dat wat ze deden het meisje kon schaden. ,,Het vertrouwen dat het kind in de volwassenen moet hebben gehad, is op ernstige wijze geschonden’’, benadrukte de rechtbank.
Uit politie- en academisch onderzoek blijkt dat de mishandeling onderdeel uitmaakte van een brua-ritueel, een variant van voodoo. Medisch onderzoek wees uit dat het meisje overleed aan bloedvergiftiging, uitputting, stress en de gevolgen van geweld. De verdediging wilde desondanks vrijspraak. Volgens de advocaat van de moeder is het kind mogelijk gestorven aan de gevolgen van een zeldzame bacteriële infectie, in combinatie met longontsteking en andere natuurlijke afwijkingen. Het wakker houden en het onthouden van medische zorg zouden geen rol hebben gespeeld bij het overlijden, stelde advocaat Van Linde bij de behandeling twee weken geleden. De rechtbank houdt na het bestuderen van de verweren vol dat er ‘redelijkerwijze’ een verband moet zijn tussen de dood van het gezonde meisje en het ritueel.