Nieuws

Drie Groningse onderzoekers krijgen Vici beurs van 1,5 miljoen euro

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie Groningse onderzoekers een Vici-financiering van 1,5 miljoen euro toegekend. De Lidewijde de Jong, Jingyuan Fu (foto) en Inge Zuhorn kunnen met dit bedrag gedurende 5 jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.


Leestijd: 2 minuten

Drie Groningse onderzoekers krijgen Vici beurs van 1,5 miljoen euro
Drie Groningse onderzoekers krijgen Vici beurs van 1,5 miljoen euro

Volgens Cisca Wijmenga, rector magnificus van de Rijksuiniversiteit Groningen, is een Vici beurs een fantastische kroon op het werk van de drie RUG/UMCG-laureaten. “Het geeft hen de kans om hun eigen innovatieve onderzoekslijn verder vorm te geven. Het College van Bestuur is enorm trots op deze toponderzoekers en wenst hen en hun onderzoekteams heel veel succes met het tot uitvoering brengen van hun nieuwe onderzoeksplannen."

Lidewijde de Jong: trends in grafschriften
Dr. Lidewijde de Jong krijgt een Vici beurs ter waarde van 1,5, miljoen euro voor een onderzoek naar trends in grafschriften en grafgebruiken. Met de komst van Rome werden de doden op nieuwe manieren geëtaleerd op de begraafplaatsen van het Nabije Oosten. Haar project onderzoekt hoe de trends in grafschriften, portretten en versierde gedenktekens werden ingepast in de lokale grafgebruiken. Daarmee biedt het nieuwe inzichten in cultuurverandering.

Dr. Jingyuan Fu
Dr. Jingyuan Fu richt zich in haar onderzoek op het decoderen van het menselijke genoom en metagenoom in cardiometabole ziekten. Met de Vici-beurs gaat ze een nieuw onderzoeksproject op dit gebied opzetten. Duizenden genomen van onze darmbacteriën coderen net als ons DNA de eiwitten die kunnen bijdragen aan het ontstaan van ziekten. In dit project identificeren de onderzoekers variaties in bacteriële genomen en hun interacties met het humane genoom om hun rol bij het individuele risico op cardiometabole ziektes te bepalen.

Dr. Inge Zuhorn
Dr. Inge Zuhorn krijgt een Vici financiering voor onderzoek naar de manier waarop medicijnen ook kunnen doordringen tot het brein. Hersentumoren zijn slecht behandelbaar, doordat medicijnen moeilijk in de hersenen doordringen. Met de Vici-beurs gaat zij onderzoek doen naar het gebruik van nanodeeltjes. Dit biedt mogelijk een oplossing, maar vereist een verandering in de vorm en grootte van de nanodeeltjes ná toediening in de patiënt. Hiertoe worden in dit onderzoek nanodeeltjes gemaakt die in de patiënt van gedaante verwisselen.

Over Vici
Vici is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers die vrij zijn om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. De Vici-financiering maakt samen met de Veni- en Vidi-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). De Vici is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die met succes hebben aangetoond een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. De financiering biedt de onderzoeker de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie.

Eerder dit jaar werden al de Vici's binnen het gezondheidsdomein (ZonMw) bekendgemaakt, waarbij hoogleraar genetica Lude Franke een Vici kreeg.