nieuws

29 sep 2008, 11:11

Drentse Commissaris van de Koningin Ter Beek overleden

De Commissaris van de Koningin in de provincie Drenthe, Relus ter Beek, is vanmorgen vroeg in zijn woonplaats Assen overleden. Hij overleed aan de gevolgen van longkanker. De ziekte heeft zich ongeveer twee maanden geleden geopenbaard, waarna Ter Beek zich in augustus genoodzaakt zag zijn werkzaamheden voor onbepaalde tijd neer te leggen. Gedeputeerde Anneke Haarsma neemt sindsdien zijn taken waar. Relus ter Beek was lid van de PvdA en sinds 1 januari 1995 Commissaris van de Koningin in Drenthe. Hij is 64 jaar geworden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De provincie Drenthe verliest in Relus ter Beek (PvdA) een sterk en eigenzinnig bestuurder, maar vooral een echte Drent. Op overtuigende wijze heeft hij jarenlang leiding gegeven aan de vergaderingen van provinciale staten en gedeputeerde staten in verschillende samenstellingen. Het college van GS is volgens gedeputeerde Haarsma diep getroffen door het overlijden van Relus ter Beek. “We wisten dat hij ernstig ziek was, maar de snelheid waarmee we nu met zijn overlijden worden geconfronteerd heeft ons overvallen”. Ze zegt dat het college een vriend heeft verloren en de provincie een ervaren en daadkrachtig bestuurder. “Zijn ervaring is voor velen – en zeker ook voor ons als gedeputeerden – een bron van inspiratie geweest.”

Met zijn ervaring, gecombineerd met zijn strategisch denken en vermogen partijen tot elkaar te brengen, heeft Relus ter Beek een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, waarin Groningen, Fryslân en Drenthe op veel terreinen samenwerken. Dit jaar keek Ter Beek met voldoening terug op het streekbezoek van Koningin Beatrix aan de provincie en op het enorme succes van Go China. Zijn laatste officiële optreden in Drenthe was het verwelkomen van de 300.000ste bezoeker in het Drents Museum voor de unieke tentoonstelling van het Terracotta leger van Xi’an.

Zijn liefde voor de sport heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. Hoewel breed georiënteerd, gingen zijn voorkeuren uit naar voetbal, schaatsen en vooral naar de wielersport. Des te teleurstellender is het dat Ter Beek ‘zijn’ Vuelta volgend jaar niet meer in Drenthe kan