nieuws

11 jul 2007, 00:12

Dreiging massale sterfte zeehonden neemt af

De dreiging van een massale sterfte onder zeehonden in de Waddenzee neemt af. Dat meldt Lenie ’t Hart van de zeehondencrèche in Pieterburen vrijdag. Er werd gevreesd voor een epidemie van de zeehondenziekte nadat op het Deense eiland Anholt enkele tientallen dode zeehonden waren gevonden. In 2002 en 1988 kostte deze ziekte, veroorzaakt door het Morbillivirus, enkele tienduizenden dieren het leven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens ’t Hart hebben Deense wetenschappers haar laten weten dat de afgelopen dagen op Anholt slechts enkele dode zeehonden zijn gevonden. Op het zuidelijker gelegen Hesselö zijn deze week wel dertig kadavers aangetroffen. Of de dieren daadwerkelijk geveld zijn door het gevreesde visrus moet nader onderzoek nog uitwijzen. In Nederland zijn nog geen zeehonden gevonden waarvan vermoed wordt dat ze overleden zijn aan de zeehondenziekte.
De crèche heeft besloten van alarmfase ‘rood’ terug te gaan naar code ‘oranje’. Toch worden volgens ’t Hart alle binnengebrachte zeehonden nog preventief gevaccineerd.