nieuws

21 apr 2009, 10:10

Dreigende sluiting sodafabriek zou grote klap zijn voor Delfzijl

De directie van Brunner Mond BV, een sodafabriek in Delfzijl die aan 120 mensen werk biedt, heeft de ondernemingsraad maandag laten weten het bedrijf eind september te willen sluiten. De fabriek is een belangrijke werkverschaffer in de regio.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de onderneming, die deel uitmaakt van de Indiase Tata Group, draait de fabriek in Delfzijl sinds 2003 met verlies. Kostenvermindering en investeringen hebben daarin de afgelopen jaren geen verandering gebracht en hebben niet geleid tot perspectief. Brunner Mond, dat in 1998 de soda-activiteiten overnam van Akzo Nobel in Delfzijl, kampt met gestegen grondstoffenprijzen en grote concurrentie.

De vakbonden en de ondernemingsraad hebben maandag afgesproken dat zij zich gaan beraden op alternatieven voor sluiting en hebben donderdag overleg met de directie, aldus een woordvoerder van de Bedrijvenbond CNV. Volgens het Dagblad van het Noorden zou het aantal ontslagen indirect op kunnen lopen tot zo’n 500, omdat ook toeleveranciers ernstig getroffen zullen worden door de sluiting.