nieuws

13 aug 2002, 00:12

Dramatische stijging aantal dode zeehonden

Het aantal dode zeehonden dat dagelijks wordt aangetroffen neemt explosief toe. Zowel maandag als dinsdag zijn er in Nederland al 30 dode dieren gevonden. Afgelopen weekend werden er al twintig dode zeehonden aangetroffen. Daarvoor lag het gemiddelde op zeven á acht per dag. De meeste dieren zijn gevonden bij Ameland en Vlieland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens viroloog A. Osterhaus heeft de explosieve toename met name te maken met de mobiliteit van de zeehonden. ‘Veel gespeende pups verlaten rond deze tijd voor het eerst hun moeder en gaan zwemmen. Hierdoor wordt het virus makkelijker verspreid,’ zegt hij. Tot nu toe zijn er in Nederland ruim 300 dode zeehonden aangetroffen, maar volgens Osterhaus is het aannemelijk dat dit aantal nog hoger ligt omdat niet alle kadavers worden gevonden.
De viroloog vindt het overigens niet waarschijnlijk dat het zeehondenvirus is overgedragen door nertsen. Dit omdat er op de plaats waar het virus is ontstaan, het Deense Anholt, relatief weinig nertsen voorkomen. Osterhaus acht het aannemelijker dat het virus sinds 1988 niet uit de populatie is verdwenen of dat het virus is overgedragen door andere zoogdieren.