nieuws

04 jun 2009, 08:08

Draaiorgel voor vertrekkend burgemeester Wallage

Burgemeester Wallage krijgt bij zijn vertrek als burgervader van Groningen een draaiorgel als afscheidscadeau. Hij krijgt het orgel van de inwoners van de stad die daarvoor op een speciaal rekeningnummer geld kunnen overmaken, zo meldde de gemeente woensdag. Het orgel, De Pronkjewail, maakt als twintig jaar deel uit van het Groningse straatbeeld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Omdat Wallage al eerder had aangegeven geen persoonlijke cadeaus te willen ontvangen, is het niet de bedoeling dat het orgel straks bij de burgemeester in de woonkamer of de garage komt te staan. In tegendeel, benadrukt een woordvoerder. Volgens hem is het juist de bedoeling dat het orgel op deze manier voor Groningen behouden blijft.

De Pronkjewail, Gronings voor ‘het juweeltje’, dreigde uit het straatbeeld te verdwijnen omdat de bespeler ervan het werk fysiek niet meer aan kan. Door het instrument aan de burgemeester cadeau te doen, blijft het sowieso in Groningen, aldus de zegsman. Waar het orgel komt te staan en wie het gaat bespelen, is nog niet bekend. Ook kan de woordvoerder niet zeggen of Wallage bij wijze van afscheid nog zelf een draai aan het orgel geeft.

Ook de muziekstukken die bij het orgel horen, maken onderdeel uit van het cadeau. Daardoor zijn de bekende liedjes van De Pronkjewail, waaronder van Jan Smit, André Hazes en Ede Staal, ook in de toekomst nog in de Groninger binnenstad te horen, zegt de gemeente.

De woordvoerder wil niet kwijt wat het orgel kost. Evenmin wil hij zeggen of de Groningers al massaal geld overmaken.

Wallage neemt op 25 juni afscheid als burgemeester. Wie zijn opvolger wordt, is nog niet bekend. 

Het rekeningnummer is 28.50.61.925.