nieuws

19 jul 2011, 21:09

Draadloze elektrische tram uitgevonden: optie voor Groningen ?

Sinds gisteren rijdt er een draadloze elektrische tram nabij Seoul. De tram rijdt door de stad zonder de gebruikelijke bovenleiding. De voertuigen kunnen wellicht ook interessant zijn voor Groningen, dat aan de vooravond staat van een beslissing over de invoering van een tram. De tram die in Groningen komt biedt naast voordelen ook nadelen. Een daarvan is dat er grote breekpartijen in de binnenstad nodig zijn voor de aanleg van de tramrails.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De draadloze elektrische tram rijdt in Gwacheon, ten zuiden van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Het voertuig is ontwikkeld door het stedelijk vervoerbedrijf van Seoul en het Koreaanse instituut voor moderne wetenschap en technologie (KAIST). Een en ander meldt NRC Handelsblad dinsdag 19 juli.


Volgens het artikel in NRC Handelsblad rijdt de tram met behulp van de zogenoemde OLEV technologie. OLEV is de afkorting van: On-Line Electric Vehicle. De tram wordt daarbij op afstand van energie voorzien via een wisselend elektromagnetisch veld dat wordt opgewekt door stroomkabels die onder het wegdek zijn aangebracht. Daardoor kunnen deze trams rijden zonder de gebruikelijke bovenleiding.


Er zijn voorlopig drie trace’s aangelegd voor de draadloze ttams. Ze vervangen dieselvoertuigen en dragen daardoor bij aan een schoner milieu.

Zie ook:

 www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2016350/Online-Electric-Vehicle-The-environmentally-friendly-electric-tram-powered-strips-beneath-road.html