nieuws

10 jul 2002, 00:12

Dorpen slaan alarm over massale sluiting consultatiebureaus

Dorpsgemeenschappen trekken hard aan de bel omdat een fors percentage van de consultatiebureaus op het platteland mogelijk sluit. De Vereniging Kleine Dorpen Groningen (VKDG) probeert het tij te keren voor het te laat is. De Stichting Thuiszorg Groningen stelt dat de zorgen overdreven zijn. Er komen weliswaar minder bureaus, maar de kwaliteit wordt juist vergroot wordt door grotere centra, die bijvoorbeeld veel vaker open zullen zijn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

VDKG vindt de aangekondigde sluiting rampzalig. Een oproep in de dorpen om te melden als in de buurt bureaus zouden verdwijnen, leidde tot vele verontruste telefoontjes. ''Het is erger dan in eerste instantie werd gedacht’’.
Eind van de zomer moet een besluit worden genomen over de sluiting van een x-aantal van de huidige 126 bureaus, afhankelijk van onder meer de financiële bijdrage die dorpen willen of kunnen leveren aan het voortbestaan van ‘hun’ consultatiebureau. Er blijven er nog maar elf over, vreest een geschokte VDKG. ‘’Het voorstel om tot massale sluiting over te gaan staat haaks op het provinciale beleid’’, aldus VDKG-vice-voorzitter Henk van der Velde. ‘’Die wil nu juist dit soort belangrijke voorzieningen in de behouden. Zo rigoureus ga je toch niet te werk!’’.
Het hoge sluitingscijfer klopt voor ‘geen ene meter’, aldus woordvoerder Mick Hartstra van de Stichting Thuiszorg. ‘’Er blijven er zeker 34 over, die veel vaker open zijn. Klanten worden dan beter geholpen’’. Van der Velde houdt vol dat hij zijn verontrustende informatie uit betrouwbare bron heeft. Hij blijft pessimistisch en wil eerst maar zien dat tientallen bureaus wel overeind blijven.
De sluiting, wat de omvang ook moge worden, leidt volgens de dorpen tot een vergroting van de af te leggen afstand tot een consultatiebureau. ‘’En dat is met een baby van een paar maanden niet handig, dan kun je niet even met de fiets. Het OV is ook niet even vlot op het platteland. Maar het gaat om meer. Bureaus hebben een sociale functie. Het zijn plekken waar jonge ouders samenkomen’’.