nieuws

09 dec 2002, 00:12

Dorpelingen in Enumatil rouwen samen in kerk na dood vijf jongeren

In de kerk van Enumatil is het afgelopen weekend druk gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in de Kerk aan rouwverwerking te doen. Zowel zaterdag als zondag kwamen inwoners van Enumatil en verre omgeving naar de kerk om elkaar te ondersteunen of een arm om elkaars schouders te slaan. De ramp is voor Enumatil zeker vergelijkbaar met die in Volendam.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Groningse dorpje Enumatil is in diepe rouw gedompeld na de dood van vijf jongeren die vrijdag verongelukten nabij Zuidhorn. ‘De invloed van het ongeluk op onze gemeenschap zou je zeker kunnen vergelijken met de ramp in Volendam. We zijn maar een klein dorpje, met een hechte religieuze gemeenschap. Drie van de vijf jongeren kwamen uit ons dorpje, de andere twee waren hier kind aan huis’, vertelt T. Faber.
Hij is ouderling van de Kerkeraad van de Kerkelijke Gemeente Enumatil van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Sinds het ongeluk vrijdag gebeurde, is de kerk 24 uur per etmaal open geweest. Het kerkgebouw was het centrale ontmoetingspunt waar de inwoners van Enumatil konden bidden, praten, huilen of elkaar konden ondersteunen. ‘Het is goed geweest dat we de kerkdeuren hebben geopend. Want er werd ontzettend veel gebruik van gemaakt’, vertelt Faber. Ook de rest van de week is de kerk open, althans ’s avonds.
Het ongeluk gebeurde vrijdag, even na middernacht. Bij het ongeluk ging het om vijf jongeren die terug kwamen van een muziekoptreden in Zuidhorn, toen ze met de auto frontaal en vermoedelijk met volle snelheid tegen een boom botsten aan de linkerzijde van de weg. De auto raakte daardoor totaal vernield en belandde in de sloot. De slachtoffers waren vermoedelijk op slag dood. Het ging om een 29-jarige inwoner van Niezijl die naar alle waarschijnlijkheid als bestuurder optrad. Verder zaten in de auto twee jongens uit Enumatil van 15 en 16 jaar oud en een 19-jarig meisje, eveneens uit Enumatil. De vijfde inzittende was een 15-jarige jongen uit Tolbert.
Twee van de vijf slachtoffers waren leerlingen van het Gomaruscollege in Zuidhorn, en twee hebben er vroeger onderwijs gevolgd. In deze school was er tijdens een speciale dagopening aandacht voor het overlijden van de jongeren. Ook is er een plan opgesteld om de kinderen de komende tijd zo goed mogelijk op te vangen. Op de school is een condoleanceregister klaar gelegd.
Met de familie van de omgekomen jongelui is afgesproken dat ze niet gezamenlijk worden begraven maar op begraafplaatsen in de omgeving van de woonplaats van de familie. Woensdag is er een begrafenis van de jongen uit Tolbert. Donderdag is de begrafenis van twee jongens van 15 jaar uit Enumatil. Vrijdag is de begrafenis van de 29-jarige inwoner van Niezijl, samen met zijn 19 jarige verloofde uit Enumatil.