nieuws

12 dec 2001, 00:12

Doorstart Hortus nog steeds onzeker

Het is nog steeds uiterst onzeker of de Hortus blijft bestaan. Er ontbreken nog vele miljoenen voor een doorstart. Dit bleek dinsdagmiddag tijdens een persconferentie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bank blijkt na twee maanden onderhandelen nog niet bereid om vijf miljoen gulden in de noodlijdende botanische tuin te steken. De provincie moet eveneens nog met 1,7 miljoen gulden over de balk komen die nodig zijn om de verwaarloosde kas op te knappen. Volgens curator Silvius verlopen de onderhandelingen met de bank wel voorspoedig.
De opstelling van de bank kan gevolgen hebben voor de besluitvorming in de Harense gemeenteraad. Die vergadert aanstaande maandag over het plan. Indien de Harense raad niet instemt met het doorstartplan zal ook het college van B en W van de gemeente Groningen zijn steun onthouden. Dat zou het definitieve einde betekenen voor de Hortus.
Het doorstartplan moet de Hortus terugbrengen naar zijn core-business: de botanische tuin. “Het moet weer een wandelparadijsje worden”, aldus burgemeester Gerritsma van Haren. Inwoners van de gemeenten Groningen en Haren kunnen rekenen op 3 euro korting op een toegangskaartje.
De horeca in de Hortus wordt uitbesteed. “Want daar zijn we niet goed in”, aldus mevrouw Kool van de Stichting Hortus, die de tuin na het faillissement overnam en in afgeslankte vorm openhield.