nieuws

20 nov 2011, 20:08

Dood Sinterklaas-paard Groningen: onzeker of peuk oorzaak was

Tijdens de intocht van Sinterklaas in de stad Groningen zaterdag heeft een van de twee paarden die de traditionele fruitwagen trokken, een hartaanval gekregen. Dat gebeurde op het Zuiderdiep tijdens de rijtoer die Sinterklaas en zijn uitgebreide gevolg door de Groninger binnenstad maakten. Het paard, 20 jaar oud, is volgens eigenaar stalhouder J. Kuipers altijd gezond geweest.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor het publiek was het een akelige gebeurtenis. Kinderen werden door hun ouders van de plek weggehaald. Al snel na het gebeurde deed een gerucht de ronde dat een weggegooide peuk de oorzaak van de dood van het paard zou zijn. Het paard kan daar mogelijk van geschrokken zijn, maar de doodsoorzaak is dat zeker niet.

Het paard speelt in de intocht van Sinterklaas in Groningen altijd een belangrijke rol. Niet alleen berijdt Sinterklaas zijn eigen Amerigo, maar traditiegetrouw rijdt de ponyclub Polarfürst uit Vries mee en gaan de Spaanse edelen, als cortège van Sinterklaas, ook altijd te paard. Bovendien rijdt er allerhande traditioneel gerij in de stoet mee.

De olifanten, ook al jaren een vast gegeven in de Sinterklaasoptocht, bleven dit jaar achterwege nadat de Groninger gemeenteraad een motie van de Partij van de Dieren over vermeend dierenmisbruik had aangenomen. Opblaasolifanten, bereden door zwarte pieten, vormden dit jaar een alternatief.

 ===

(Iedere dag het belangrijkste Groningse nieuws per email:)
 

http://iturl.nl/snjRU