nieuws

17 okt 2012, 10:10

Donald Duck viert verjaardag in Groningen

Deze maand bestaat Donald Duck Weekblad precies 60 jaar. Vanaf deze week wordt dat groots gevierd met onder andere een bijzondere expositie in het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Het hele jaar 2012 verlaat de geliefde eend elke maand Duckstad om een avontuur in een Nederlandse provincie te beleven. In de maand van zijn verjaardag doet Donald Duck Groningen aan, niet alleen in getekende vorm, maar ook in levende lijve.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de speciale Groningse editie van het weekblad Donald Duck leest de Disney-eend voor uit het boek Groningen en haar Geschiedenis het verhaal voor van de vrekkige molleboon Dago Duckema die in de 17de eeuw de Ommelanden stevig in zijn greep heeft. De rijke Duckema geeft op zekere dag de goudsmid Pieter Buren opdracht een gouden model van de Martinitoren te maken, om op die manier een plaats in de gemeenteraad van Groningen te kopen. Bommen Boris hoort hiervan en stuurt zijn twee kwaadaardige knechten Hellem en Helwerd op het peerd van hun Ome Loeks op pad om het schaalmodel te stelen. Dat lukt bijna, maar de schurken zijn zo onverstandig om bij Slochteren een spade in de grond te steken…

Op zaterdag 20 oktober geeft Donald hoogstpersoonlijk acte de présence in het Nederlands Stripmuseum in Groningen om de Donald Duck Weekblad-expositie te openen. Andere aanwezigen zijn presentator en Duck-fan Jochem van Gelder, hoofdredacteur van het weekblad Thom Roep en scenarioschrijver Jan Kruse.

De expositie duurt tot en met 13 januari.