nieuws

24 dec 2001, 00:12

Donald Duck- ontsnapping uit Huis van Bewaring met hulp van lakens en zaagje

De drie gevangenen die donderdagavond uit het Huis van Bewaring van Groningen zijn ontsnapt hebben daarvoor de meest klassieke ontsnappings-methode gebruikt, die voorkomt in de bekende stripverhalen zoals de Donald Duck. Het drietal maakte namelijk gebruik van een vijltje om de tralies mee door te zagen en krom te buigen. Vervolgens lieten ze aan elkaar geknoopte lakens naar beneden zakken en lieten zich uit de recreatiecel van de derde naar de eerste etage zakken. Daarvandaan kozen ze het hazenpad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een woordvoerder van het Huis van Bewaring wordt momenteel onderzocht hoe ze aan het basismateriaal voor hun geslaagde ontsnappingspoging konden komen. Niet uitgesloten is dat ze hulp van buiten hebben gekregen.
De drie ontsnapten hebben alle drie de buitenlandse nationaliteit. Het gaat om een Marokkaan, een Albanees en een Joegoslaaf. Het drietal zat vast wegens drugshandel en inbraken maar behoort niet tot de categorie zware en vuurgevaarlijke criminelen. Opmerkelijk is dat één van de drie zijn straf er bijna op had zitten en nog maar enkele maanden voor de boeg had. Een tweede was nog in afwachting van een veroordeling en de derde zou juist aan het uitzitten van zijn straf beginnen.
De Regiopolitie Groningen is donderdagavond en – nacht intensief aan het zoeken geweest in de omgeving van het Huis van Bewaring aan de Helperlinie. Aan het onderzoek werd door twintig mensen en een speurhond meegewerkt. Dat leverde niet het gewenste resultaat op. Het spoorloze drietal is nu door de Groningse politie op de lijst van landelijk gezochte personen geplaatst.