nieuws

17 okt 2007, 15:03

Doek valt voor Cordis Roden; 700 medewerkers staan op straat

Cordis, producent van hoogwaardige cardio-apparatuur in Roden, sluit eind 2008 de deuren. Ruim 700 mensen komen hierdoor op straat te staan. Dat hebben de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV woensdag bekendgemaakt. De vakbonden vrezen dat de sluiting in totaal, inclusief toeleveranciers, 2000 banen kost.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Woensdagmiddag zijn de werknemers van de katheterfabriek geïnformeerd. Cordis is een dochter van het Amerikaanse farmacieconcern Johnson & Johnson. Dat concern stelt dat de sluiting een gevolg is van de toegenomen concurrentie, stijgende prijzen en het terugvallen van de wereldwijde markt voor medische producten.

De werkgelegenheid verdwijnt in zijn geheel naar Mexico en Amerika. De sluiting van Cordis, die wordt gezien als verreweg de grootste industriële werkgever in de regio, is een aderlating voor de werkgelegenheid in het Noorden.

Hans Hulshoff, bestuurder van FNV Bondgenoten: ,,In de afgelopen twee jaar zijn al circa 500 werknemers bij een reorganisatie betrokken geweest. Maar met een sluiting heeft niemand rekening gehouden. Een regelrechte ramp voor de werkgelegenheid in het noorden van het land.''

CNV-bestuurder Piet Fortuin denkt dat de gevolgen nog verder strekken: ,,Denk aan alle toeleveringsbedrijven, aan alle werkgelegenheid er omheen. Ik vrees dat hier in totaal zeker 2000 arbeidsplaatsen mee zijn gemoeid. Een dreun voor de hele regio.'' Beide bondsmannen zeggen dat de sluiting van Cordis volslagen onverwacht is. ,,De vestiging in Roden is winstgevend en is een van de belangrijkste binnen het concern. Niemand heeft dit zien aankomen. Het is een onbegrijpelijke beslissing''.