nieuws

19 feb 2002, 00:12

Documentaire in Groninger Museum over dichter Jean Pierre Rawie

Een documentaire over de dichter Jean Pierre Rawie gaat deze week in première. Rawie (1951) is de bestverkopende dichter van Nederland. De videofilm ‘Onmogelijk geluk’, genoemd naar de gelijknamige bundel uit 1992 is gemaakt door regisseur Jan Louter in opdracht van het Letterkundig Museum en de AVRO. ,,Een documentaire over zijn dichterschap, de drank, de dood en zijn 'writers block’’, typeert het museum de literaire film.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Het schrijven van poëzie is een poging om de dood te bezweren. Het voorbijgaan van de tijd, de dood, de liefde...alle poëzie gaat over dezelfde dingen en ik heb ook nog nooit uit een gedicht informatie opgestoken over iets dat ik nog niet wist. Daar is het niet voor. Poëzie kan ook je problemen niet oplossen’’, vat de bekendste literaire Groninger zijn drijfveer samen. ,,Maar door ze in woorden te vervangen, krijg je er een zekere macht over. Het werkt bezwerend."
‘Onmogelijk geluk’ werd geproduceerd door Miroir Film. De documentaire wordt uitgebracht in de videoreeks ‘Schrijvers in Beeld’ van het Letterkundig Museum. De film gaat vrijdag 22 februari tijdens een besloten voorstelling in het Groninger Museum in première. Daarbij wordt de Groningse dichter geïnterviewd door dichter en directeur van het Letterkundig Museum Anton Korteweg. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart is de film dagelijks om 16.00 uur voor het publiek te zien in het Auditorium van het Groninger Museum.