Nieuws

Docent University College Groningen berispt wegens promoten complottheorieën

Een docent aan de University College Groningen, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), heeft een officiële berisping gekregen omdat hij studenten complottheorieën doceerde waar hij zelf geloof aan hecht. Ook verdedigde hij bepaalde antisemitische theorieën en hekelde bij het verbod op antisemitisme. Volgens de Universiteitskrant, die dit meldt, heeft University College Groningen besloten dat deze docent zijn vak – ‘kritisch denken’ – niet meer mag aanbieden.


Leestijd: 1 minuut

Docent University College Groningen berispt wegens promoten complottheorieën
Docent University College Groningen berispt wegens promoten complottheorieën

Het gaat om universitair hoofddocent cognitieve wetenschappen Tjeerd Andringa. Hij liet de studenten tijdens het vak ‘Systems View on Life’ niet alleen kennis maken met complottheorieën, maar probeerde ze ook te overtuigen van zijn 'alternatieve waarheid'.

Zo verdedigde hij de theorie dat ‘de heersende elite systematisch kinderen misbruikt om ze volgbaarder te maken’. Ook acht hij het waarschijnlijk dat de aanval op de Twintowers in 2001 door de Amerikaanse overheid zelf werd georganiseerd. Dat het klimaat verandert ten gevolge van de door mensen veroorzaakte uitstoot van stikstofdioxide is volgens Andringa juist wel een fabeltje.

Na klachten van studenten en na intern onderzoek heeft het University College Groningen besloten dat het vak ‘Systems View on Life’ niet meer zal worden aangeboden. Ook is het UCG bezig met nader onderzoek, dat voor het eind van dit studiejaar moet zijn afgerond, aldus het artikel in de Universiteitskrant.