nieuws

30 mrt 2012, 10:10

DNA-spray beschermt Groningse kunstwerken

Ruim zestig straatkunstwerken in de stad Groningen zijn in de afgelopen tijd bespoten met DNA-spay om diefstal te voorkomen. Het Centrum Beeldende Kunst (CBK), de beheerder van de kunstwerken, hoopt dat de spray preventief werkt en dieven afschrikt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kunstwerken zijn gemaakt van koper, brons of messing en vormen daarmee, door de hoge kostprijs, een interessante buit, aldus het CBK vrijdag. De transparante spray waarmee de kunstwerken zijn bespoten, bevat een unieke code die door de politie met een speciale lamp is af te lezen. Dankzij die codes kan de eigenaar snel worden opgespoord

Aanleiding voor de maatregel is de toegenomen diefstal van beelden in de openbare ruimte in Nederland. In januari werd in het Gelderse Rhenen nog het bronzen beeld van Simon Carmiggelt en zijn vrouw Tiny gestolen. In Groningen zijn tot nu toe nog geen beelden ontvreemd. De bespoten kunstwerken hebben samen een waarde van enkele tonnen. Om diefstal te voorkomen zijn ze al zo goed mogelijk verankerd en staan ze alleen op druk bezochte plekken.